Основни характеристики на бонсаите

Средната височина на бонсаите е около 30-40 см. По принцип всяко дърво може да бъде превърнато в бонсай, но се предпочитат видове, които имат интересна форма на листата, цъфтят красиво през пролетта, а наесен, когато опадат листата, стволът се открива с неповторимостта на очертанията си.

За бонсай със строго изправена форма  са подходящи явор, бук, габър, дюля, смокиня, гинко.

Създаването и отглеждането на бонсаите е дълъг и бавен процес. Той подтиква създателя към размисъл, съзерцание на красотата в едно семпло настояще и го мотивира с търпение, като го дарява и с нови идеи около своето оформяне.

Именно тук е ролята на човека - да подчертае индивидуалността на дръвчето, да извлече скритите му черти като жилавост, мощност и прочее, без да наруши естествената му красота и същевременно да остане в анонимност, в сянка.

Преди да се решите да се отдадете на това занимание, трябва да помните, че ще ви трябва много търпение и желание, а вашето творение ще ви възнагради с чудни гледки през различните сезони. Съдът за отглеждане на бонсаи трябва да се избира според обема на дръвчето, цвета на листата и стъблото.