Избор на дръвче за бонсай

Не всяко дърво може да бъде превърнато в джудже. Затова е добре да се използват дървета, които никнат естествено в природата около нас - те се оказват най-издръжливи. Някои видове имат големи листа, които са трудни за умаляване.

Иглолистните видове са много удобни за бонсаи. От широколистните интересни са глогът, брястът, габърът. Също така и чемшира - изключително податлив на модификации вид.

Има и бонсаи със свободно изправена форма.

Най-често превръщаните в бонсаи в Япония растения са:

Иглолистни видове - Abies homolepis, Cedrus atlantica, Cedrus libani, Chamaecyparis obtusa, Cycas revoluta, Gingko biloba, Juniperus chinensis, Picea polita, Pinus densiflora, Taxodium distichum, Thuya orientalis.

Широколистни видове - Acer buergerianum, Andromeda japonica, Azalea Kaempferi, Azalea obtusa, Buxus japonica "Microphylla", Castanea crenata, Citrus trifoliate, Cornus controversa, Ficus Carica, Gardenia jasminoides, Hedera Helix, Hibiscus syriacus, Hydrangea macrophylla, Laurus nobilis, Magnolia denudata, Myrtus communis, Rhododendron japonicum, Rosa rugosa, Wisteria floribunda, Zelkova serrata.

За нашия климатичен пояс биха станали добри бонсаи от клен, кестен, бряст, липа, плачеща върба, бреза, дъб, смърч.

Бонсаите се оформят още като групови и горски насаждения, във форма на метла и каскада (стъпаловидна форма).

Намери си сам дръвче

Ако решите сами да потърсите дръвче сред природата, трябва да сте търпеливи. Добрите открития не са само въпрос на късмет. Това, от което се нуждаете, е добре разклонена фиданка с пропорционални размери между листа, ствол и чудновата форма.

Изваждане и транспортиране на дървото

Извадете дръвчето рано сутрин и в края на зимата, преди да са тръгнали соковете и когато пръстта е мокра и лепне за корените. Ако го правите през есента, изрежете листата в основата на ствола. Никога не вадете дръвче през лятото. Огледайте внимателно дръвчето, за да откриете къде и какво би ви затруднило в изваждането му.

Ако трябва, вържете клоните, за да работите по-лесно и не ги нараните. Запазете възможно най-голям брой корени, като не нарушавате дължината им. След изваждането кореновата система трябва да бъде пропорционална на клоните. Намалете броя на клоните, ако е необходимо. Веднага след изваждането увийте корените с пръстта по тях в найлонова торбичка и транспортирайте бързо до саксията, за да не стресирате допълнително дръвчето. Ако пътуването е дълго, пазете корените влажни и напръсквайте от време на време листата с вода.

Ако дървото има голяма коренова система, поставете го в голям съд с обем, пропорционален на обема на корените. Направете добър дренаж. Запълнете празните места около корените с пръстта от мястото на изваждането или с равна част разложена листна маса плюс пръстта. Ако дървото има няколко големи корена и малко фини разклонения около ствола, засадете или в градината, или в голяма кръгла плитка саксия. За запълване на дупките използвайте натрошена почва.

След като засадите, полейте обилно с вода при ствола и напръскайте клоните.

Пазете дръвчето от вятър и силно слънце. Поради естеството на своята конструкция бонсаите не издържат на силни ветрове, затова е много важно, ако го отглеждате на открито да изберете защитено от ветрове място. Особено големи поражения нанасят горещите ветрове, които освен механични повреди предизвикват и бързо изсушаване на листата и стъблата. Ограниченото количество почва не е в състояние да компенсира нарушения воден баланс в растението. Листата повяхват, а продължителният недостиг на вода може да доведе до загиване на растението. При поява на горещи ветрове поливането трябва да се извършва по-често (2-3 пъти дневно), като се съпровожда с напръскване на надземните части с вода с помощта на пулверизатор. А в общия случай листата се овлажняват ежедневно.

Най-добрият начин за напояване на почвата в съда, в който е засадено дръвчето е да напълните голям съд с вода - за предпочитане дъждовна или речна - и да потопите саксията с дръвчето до основата на ствола му. Дръжте така, докато мехурчетата, които се появяват, изчезнат, после извадете и поставете на по-високо място от основата на саксията, за да се оттече излишната вода.

Добре е да намерите мъх в някоя от разходките си из природата и да го положите върху почвата на саксията, за да осигурите умерена влажност на почвата. Друго решение на повърхността на почвата е да го покриете с дребни камъчета, като тези в аквариумите, или да направите малки пелети от глина с формата на дребни дренки - гледката е много приятна.

Следващата година, през лятото, трябва да добавите хранителни вещества - супена лъжица сушена кръв, разтворена в литър вода- на всеки 10 дни. На втората година, през март, извадете дръвчето, подрежете леко корените, като закръглите кореновата система. Ако се окаже, че корените са малко, оставете го, без да оформяте нищо. В случай, че старите корени са повредени или дълги, засадете дръвчето в градината, за да пусне нови млади корени. Всяка година изрязвайте малко по малко старите корени. Понякога са необходими до 5 години, за да се оформи нова коренова система. Всяка година дръвчето се изважда от саксията или съда през март, корените се подрязват и дръвчето се засажда отново, но този път малко по-високо от преди - за да се образува добра коренова шийка. Друг начин на образуване на обемиста коренова шийка е да се отдели съвсем малка част от кората на ствола в основата и на мястото на липсващото парченце кора да се намаже с хормон за растеж, като след това мястото се покрие с влажен мъх и се държи влажно от 2 до 4 седмици.

Източник: zadoma.com